Eylül Teknik Yapı

Blog

Endüstriyel tesislerde operasyonel işlerin büyük çoğunluğu sistem içerisinde çalışan motorlar üzerindedir. Hem halihazırda var olan işlerin devam etmesi adına hem de bakım maliyetlerinden dolayı motorların olası problemlere karşı korunması gerekmektedir. Bu konuda karşımıza motor koruma şalterleri çıkıyor.

Motor koruma şalterleri elektrik iletim hattında gerçekleşecek olası kısa devreler veya aşırı akım yüklenmesi gibi durumların önüne geçmek ve bunları kontrol etmek için tercih edilir. Olması muhtemel arızalara göre seçilecek olan motor koruma şalterinin bazı özellere sahip olması gerekmektedir. Yüksek veya alçak gerilim, faz problemleri, mekanik problemlerden kaynaklı yüksek akım çekme, sıkışan parçalar yüzünden uzun süre yüksek akıma maruz kalma gibi sebeplerin getireceği zararlardan minimum etki ile kurtulmak için kullanılırlar.

Motor koruma şalteri seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı parametreler vardır. Bunlardan bazıları;

  • Motor gücü,
  • Nominal gerilim ve akım değerleri,
  • Çalışma sıcaklığı,
  • Montaj şekli,
  • Gerekli standartlar

Bu parametreler sistem hazırlığı esnasında bilindiği sürece motor koruma şalteri seçimi oldukça kolay olacaktır. Eğer sistemde bilinen kısa devre eşik değeri yüksek ise akım kesme eşiği yüksek olan modellerin tercih edilmesi önerilir. Genellikle kullanılan motor koruma şalterlerinin üzerinde bulunan ayar çubuğu (potansiyometre) sayesinde şalterin sağladığı maksimum akım seviyesine kadar akım sınırı düzenlenebilmektedir.

Kullanım yerleri ise motorlardan bahsedebileceğimiz her yer olabilir. Ana amacı, sistemin çalışan noktalarının herhangi bir problemden etkilenme oranını minimuma indirmek olduğu için gönül rahatlığı ile kullanılabilirler. Başlıca kullanım yerlerine bakacak olursak;

  • Aktif motor çalışan sistemler
  • Kompanzasyon sistemleri
  • Isıtma/soğutma sistemleri
  • Taşıma ve konveyör sistemleri

Aynı zamanda uzaktan kontrol edilme özelliği bulunan motor koruma şalterleri sayesinde bir şekilde tetiklenmiş olan şalterinizi motorun yanına gitmeden veya sistemi durdurmadan kolaylıkla aktif ederek çalışmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

LEAVE A COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir