Eylül Teknik Yapı

Otomasyon

Kompanzasyon Panosu nedir ?
ELEKTRİK KOMPANZASYON PANOSU Elektrik sisteminde, elektrik motoru, bobin vb, mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini yine elektrik enerjisine ya da farklı bir enerjiye çeviren cihazların, bu mıknatıslanma etkisi ile faz akımını geri kaydırmasından (indüktif güç oluşturmasından) dolayı, şebeke üzerinde yaratmış oldukları indüktif reaktif gücü dengeleme ve fazın akımını olması gereken konuma geri çekme işlemine KOMPANZASYON denir.

PLC Otomasyon Panosu Nedir ?
• Otomasyon, bir işin insan ile makine arasında paylaşılmasıdır.
• Toplam işin paylaşım yüzdesi otomasyonun düzeyini belirler. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sitemleri yarı otomasyon, makinenin yoğun olduğu sitemler de tam otomasyon olarak adlandırılırlar.
• Sanayi devriminin başlangıcının aksine yakın geçmişimizde üretmek tek başına yeterli olmaktan uzaklaştı. Tüm dünyanın açık bir pazar haline geldiği rekabetçi koşullarda üretimi; hızlı, standart, güvenli, nihayet verimli kılmak, bir zorunluluk haline geldi. Endüstride bu zorunluluğun karşılığı şüphesiz ki otomasyondur. PLC Otomasyon PLC İngilizce kelimelerinin baş harflerinin “ Programmable Logic Controller ” alınarak kısaltılması ile oluşur. Programlanabilir lojik kontrol üniteleri, ikili ve üst denetimsel (supervisory) kontrolü sağlayan, mikroişlemci tabanlı elektronik ünitelerdir. PLC’ ler otomasyonun vazgeçilmez yapı taşlarıdır.
• Otomasyon, en geniş tanımıyla teknik proseslerin gerçekleştirilmesinde, insanın bizzat üretim yapma görevini, otomatik üretim ve bunu kontrol etme, izleme görevine dönüştüren bir kavram değişimidir. Burada kontrol sözcüğü, teknik bir kavram olarak, kumanda ve ayar gibi kavramları kapsamakta, böyle bir işlem, içinde bilgisayar da ihtiva eden endüstriyel otomasyon cihaz ve sistemleri kullanarak otomatik çalışmayı genellikle üretim koordine etme ve yönlendirme anlamında kullanılmaktadır. Teknik prosesler, en genel şekilde enerji üretiminden başlayarak, tüm temel diğer endüstrilerdeki üretimler ve endüstrilerde kullanılan makinelerin ve proseslerin çalışma şekilleridir.

Elektrik enerjisi santrallerde (Termik Santraller, Güneş Santralleri, Rüzgar Santralleri, Hidroelektrik Santraller ve Nükleer Santraller) üretildikten sonra abonelere ulaşana kadar farklı işlemlerden geçer. Önce enerji santralleri çıkışında elektrik enerjisinin gerilimi yükseltilir. Yükseltilen gerilim enerji nakil hatlarıyla şehir ve kasabaların girişinde tesis edilen indirici merkezlerine ulaşır. Bu merkezlerde 154 kV  Yüksek Gerilim (YG) düşürülerek 36 kV Orta Gerilim (OG) haline dönüştürülür. Sonra anahtarlama ve koruma elemanlarıyla ( Metal Mahfazalı Modüler Hücreler ) transformatörlere iletilir ve Alçak Gerilime çevrilir. Alçak Gerilime dönüşen enerji ile okullar, hastaneler, konutlar vb. alanlar beslenir. Bu işlemler yerine getirilirken çeşitli büyüklükte ve özellikte trafolar kullanılır.Bu anahtarlama elemanları, trafolar ve Alçak Gerilim (AG) panolarının monte edildiği MOD Tipi binalara ve Beton Köşklere trafo merkezleri denir.

Teklif hazırlama bölümümüzün koordinasyonunda, proje hazırlama ve imalat bölümlerimizde çalışan uzman kadromuz ile siz değerli müşterilerimize ihale öncesi ve sonrası teknik destek, bütçesel çalışma, pano görünüşleri ve yerleşimleri gibi servisler büyük bir titizlikle sağlanmaktadır.